tirsdag 12. mars 2013

TUESDAY TIPS

WHITE COLOR CHAOS
I jobben som interiørdesigner får jeg ofte spørsmål om valg av farger og nyanser. Og de fleste spørsmålene handler faktisk om HVITT ;) Under har jeg tatt i bruk Jotuns hvite nyanser for å forklare litt om hvittoner og riktig valg av disse. 
Det første som er viktig er å ta stilling til er om man ønsker en hvittone som er varm, kjølig, gulaktig, gråaktig osv. Mulighetene er mange, og man bør så absolutt ta visse hensyn når hvittoner skal velges. Hvilke farger skal hvittonen fungere inntil? Gulv, kjøkkenfronter, andre veggfarger, møbler osv. De hvite fargene til høyre i kartet over har alle en svak gulaktig tone. (De har alle bokstaven Y i koden som betyr at fargen inneholder gule pigmenter). Alle disse fargene passer fint til ferdigmalte lister og detaljer som leveres i nettopp 1453 Bomull.
Fargene til venstre i kartet er kjøligere og inneholder et hint av grønne pigmenter. (Bokstaven G i kodene). 9918 Klassisk hvit er helt nøytral og har ingen hint av kulør, kun sort og hvit. 7236 Chi er Jotuns hviteste tone, men inneholder hint av grønn (G) som gjør at den oppleves kjølig og kritthvit. Disse passer fint sammen med kjølige gråtoner samt gråbeige toner.
 8395 Hvit komfort og 8282 Hvit pepper har et hint av gult (Y) i tillegg til det grønne og oppleves derfor som svakt gulaktige med hint av grå. Disse passer fint til farger med varme undertoner som klassisk beige og varme gråfarger.    Er ønsket helt kritthvite farger som 7236 Chi og 9918 Klassisk Hvit, eller 1624 Letthet på veggen, bør man ikke velge ferdigmalte lister og detaljer (som dør og vindu) inntil en kritthvit farge, da disse detaljene ofte leveres i fargen 1453 Bomull (0502-Y) som er en hvittone med hint av gule pigmenter. Resultatet blir da at lister og detaljer blir seende gule og litt ”skitne” ut inntil de kritthvite veggene. Spør leverandøren av  detaljene om de leverer i andre farger enn Bomull. Flere leverer detaljene i 9918 Klassisk Hvit (S 0500-N) som kun er en blanding av ren sort og hvit, uten kulør. Eventuelt kan man selv male detaljene i denne fargen.
8401 Kritthvit og 8394 har begge en kjølig og gråaktig tone med hint av grønt. Begge er fine til klare blå, turkise og grønne farger. De andre hvittonene over har alle hint av gult (Y) og rødt (R) som gir en gulaktigt varm hvit tone. Flott til farger med større grad av gulhet i seg. Også fin til gulaktig brune og beige toner.


// Images: Via //  Colors: Via //


Hvitt er altså ikke bare hvitt, men jeg håper dette lille eksempelet kan være til nytte når du skal velge hvit farge neste gang ;)Fin tirsdag :-)
In my job as an interior designer I often get questions about how to pick the right color, nuance and hue when painting around the house. And actually WHITE seemes to be the trickiest one to get right. I have picked some of Jotuns white tones to try and explain the variation in hues, and how to read the NCS codes. The NCS site guides you through and explains a lot of theese questions as well, in english ;)


Have a nice day everyone!


Therese
15 kommentarer:

 1. Takk for litt forklaring :)

  Ha en fin kveld!
  Henriette

  SvarSlett
 2. Godt med litt oppklaring. Selv har vi valgt Silke på veggene til kritthvite lister og et kjøkken i farge S 1002-Y. Nå har ikke jeg noen stor greie på farger, men det funker:))
  Farger er uansett alltid en utfordring synes nå jeg.
  Ha en fin torsdag:)

  SvarSlett
 3. Flott blogg:)
  Lurte på om du kanskje kunne komme med noen gode tips:) Vi har bestilt kjøkkeninnredning i fargen s0805 g80y. Ikke så langt unna hvit komfort og kritthvit over. Vi sliter med å velge vegg farge. Vi har hvitoljet eik benkeplate og gulv. Takk for et supert innlegg, og forhåpentligvis et svar:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, hei,
   Så fint at du likte innlegget.:-)
   Nå vet ikke jeg om dere ønsker en hvit farge eller om dere kanskje ønsker mer farge på veggene? Har dere kanskje noen tanker rundt dette? :-)

   Therese

   Slett
 4. Vi ønsker ikke hvitfarge på veggene, men vil heller ikke ha en alt for mørk farge heller(max 40 i svarhetsgrad). Vi ønsker at kjøkkeninnredningen skal fremstå så hvit som mulig, største frykten er at den skal virke "skitten". Kjøkkenet er 27 kvm med vinduer mot nord. I stue har vi hvit lin, denne er vi veldig fornøyd med! Jeg ser for meg at vi ønsker å innrede med spisestue stoler i beige/natur eller grått på kjøkkenet... Kan jo legge til å ellers i leiligheten har vi også fargene new york og sand, men dette er på soverommene.
  Stine:)

  SvarSlett
  Svar
  1. I forhold til fargene dere har i resten av huset, som er varme toner med endel gult og ganske mye rødt i seg, vil jeg foreslå 10342 Kalkgrå til kjøkkenet. En fin gråbeige nyanse som ikke er for mørk. Hvis mesteparten av veggene på kjøkkenet består av den lyse kjøkkeninredningen slik at veggflatene i rommet ikke er så store, så ville også en mørkere farge som 10429 Diskret være lekker. Rom får gjerne en behagelig atmosfære med litt dybde på veggene :) Er det da mye lys innredning på veggene vil rommer likevel oppleves som lyst. Jeg vil anbefale å prøve ut fargene på en stor plate. Flytte den rundt i rommet og se den i både dagslys og lampelys før hele veggene males. Lykke til! :-)

   Slett
 5. Hei vurdere å male tømmer veggene i stua i hvit poesi vil klassisk hvit passe sammen med den??
  Mvh Randi

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Jeg vurderer å male veggene i åpen stue/kjøkken med fargen Letthet evt Smooth white?passer de med klassisk hvit i tak og på lister? Hilsen Celia

   Slett
 6. Hei og takk for en fin blogg! �� Har et spørsmål som jeg håper du kan svare meg på. Min mor skal flytte inn i ny leilighet og må velge farge på veggen. Standard er eggehvit som også lister og karmer kommer i. Kjøkkeninnredningen er i klassisk hvit. Jeg foreslo å male alle veggene i samme farge som kjøkkenet, men hun synes det blir for hvitt. Listene kommer dessuten i eggehvit, derfor prøvde jeg å foreslå letthet isteden ettersom den har mere gult i seg. Er dette en farge som står greit sammen med listene, eller bør hun velge eggehvit på alt? God sommer! Christine

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Christine,

   Beklager sent svar grunnet ferie :-)
   Letthet kan du godt bruke sammen med listene.

   Ha en fin dag!

   Therese

   Slett
 7. Hei, takk for nyttig info. Hvilken annen hvit passer til bomull? Har malt trapp i bomull og ønsker å male tilstøtende vegg i en annen hvit farge. Takker på forhånd for svar.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei,
   Letthet er en fin farge sammen med Bomull :-)

   Ha en fin dag!

   Therese

   Slett
 8. Hei,

  Takk for fin oppklaring ang ulike hvitfarger.
  Jeg lurte på hvor mye man skal ta hensyn til gulvet når man velger farge?
  Vi skal male gang nede, i trappen og oppe. Det er mange dører, malt i bomull.
  Nede og i trapp er det eik, mens oppe er gulvet lys lønn? Vi har en murvegg i gul/orange murstein på ene veggen i gangen. Ønsker å male i lys farge, men synes det er vanskelig å se hva som passer...
  Har du noen tips?
  På forhånd tusen takk! Mvh Anita

  SvarSlett
 9. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 10. Hei Therese,

  Vi tenkter å velge 1624 letthet på veggen. Lister og dører levers i 1453 bomull. Jeg lurer på om disse passer?

  Jeg ble litt forvirret da du skriver ovenfor at "Letthet er en fin farge sammen med Bomull", men tidligere i artikkelen sier du at dersom vi
  "ønsket helt kritthvite farger som 7236 Chi og 9918 Klassisk Hvit, eller 1624 LETTHET på veggen, bør man IKKE velge ferdigmalte lister og detaljer (som dør og vindu) inntil en kritthvit farge, da disse detaljene ofte leveres i fargen 1453 Bomull"

  Jeg ble litt forvirret?

  SvarSlett